Ambassadeur aan het woord

Whisky is Emotie

Door: Tony van Rooijen

Sinds 2008 mag ik me de ambassadeur van Glenfiddich noemen, World’s most awarded Single Malt Scotch Whisky. Dat doe ik met veel liefde en met veel passie. Er bestaat volgens mij geen baan waarbij ik dit met meer plezier kan doen.

Meerdere keren per week rij ik het onbekende tegemoet en ontmoet ik mensen die ik vertel over de mooiste drank die bestaat. Ik kom bij mensen die veel meer weten dan ik, mensen die geld willen spenderen aan whisky en mensen die puur willen genieten.

Soms sta ik voor een klein groepje bij iemand thuis, soms sta ik voor een uitverkochte theaterzaal of met meerdere ambassadeurs op een evenement. Soms ga ik op pad met collega’s of vrienden, maar meestal sta ik alleen voor de groep. Als ik begin te vertellen, gaat mijn bloed sneller stromen en mijn hart harder bonzen. De verhalen die ik vertel zijn niet ingestudeerd en komen vanzelf, ik gebruik zelden een draaiboek. Ik kijk naar mijn publiek en probeer in te schatten van welke verhalen ze blij worden.

Een training voor professionals is wat technischer, omdat in mijn ogen whisky aan een aantal kernwaarden moet voldoen. Dat komt ook terug als ik een diner begeleid met whisky in plaats van wijn. Er zijn een aantal aandachtspunten waarin mijn whisky echt onderscheidend is. Mijn whisky is een single malt van een stokerij die al meerdere jaren spirit produceert uit koperen potstills. De basis van dit stooksel is een gerstenat, gemaakt op een pittoreske locatie in Schotland. Zo’n whisky is net als de meeste whisky lekker, maar omdat ik de beleving erbij heb, smaakt ie net even wat beter…

De mooiste verhalen en anekdotes haal je natuurlijk bij de bron. Vandaar dat ik regelmatig in Schotland ben. Ieder jaar komen de Glenfiddich ambassadeurs van de hele wereld samen in Dufftown. Als een grote familie ontdekken we nog meer geheimen van onze favoriete distilleerderij en delen elkaars bevindingen over wat we het afgelopen jaar gedaan hebben. In uitzonderlijke gevallen mag ik ook klanten en VIP’s rondleiden bij Glenfiddich, een droom die uit is gekomen.

Sja en dan ben ik ook heel wat keren met mijn familie en vrienden naar Schotland geweest. Ik heb de vele distilleerderijen bezocht, maar vooral genoten van de vriendelijke Schotten en de overheerlijke maaltijden die daar te vinden zijn. In de loop der jaren heb ik ook op hele mooie uitkijkpunten gezeten en werd ik betoverd door de mooiste landschappen. Zo mooi, dat zelfs ik er sprakeloos van werd…