Whisky & Food

Een trend in de gastronomie is dat er bewuster wordt omgegaan met wat er wordt gegeten en gedronken. Door deze bewustwording toont de consument ook meer interesse in de bron en historie van wat er geconsumeerd wordt en is beleving een belangrijk component. In navolging van het matchen van een mooie wijn bij een verfijnd gerecht, dient zich een nieuwe trend aan; foodpairing met whisky.

Dit inspireerde Tony van Rooijen, de Nederlandse ambassadeur van Glenfiddich om op bezoek te gaan bij Chef Arjan Kuipers van De Ertepeller, het culinaire hart van Papendrecht. Samen met gastheer, Mark van den Berg en zijn team zorgen ze ervoor dat gasten culinair worden verwend in het stijlvolle restaurant. De Ertepeller is lid van  JRE-Jeunes Restaurateurs, wat  onder andere betekent dat zij verse, regionale ingrediĆ«nten serveren die afkomstig zijn van lokale boerderijen, met het hoogste kwaliteitsniveau.

In de schitterende locatie aan de nieuwe Maas, brainstormden Arjan en Tony over een nu al legendarisch whisky diner. De bekende wijn-spijs combinatie wordt vervangen door gerechten die afgestemd worden op de whisky, of gerechten waar een mooie whisky bij past. Deze gewaagde stap wordt vergemakkelijkt door de begeleiding van Tony, hij neemt je mee op een reis waarin je leert hoe je de whisky het beste kunt proeven en begrijpt hoe de pairing tot stand is gekomen. De gerechten die Arjan gaat bereiden zijn een combinatie van klassiekers, maar ook echte signature dishes.

Arjan heeft voor het diner op 31 mei een aantal zeer fraaie gerechten gemaakt, die fantastisch aansluiten bij de mooiste whisky’s die Tony met zorg heeft geselecteerd. De uitdaging is om open te staan voor deze innovatieve combinaties en de vooroordelen weg te halen over enorme kracht die in een glas single malt kan zitten. Met nuance en de juiste begeleiding ontdekt de gast hoe verfijnd de whisky kan zijn en smaken in het gerecht kan versterken. Uitleg over de specifieke kenmerken van de whisky kun je wel aan Tony overlaten, al vele jaren vertelt hij op gepassioneerde wijze over zijn geliefde drank.

JRE organiseert regelmatig JAM sessies, waar leden elkaar inspireren met kennisoverdracht en nieuwe trends. Tijdens deze samenkomsten tonen de chefs van ruim dertig restaurants hun kwaliteiten en zorgen leveranciers voor inspiratie. Door deze samenwerking is het niveau zeer hoog en altijd verrassend.

Op deze avond gaan Mark en Arjan een spraakmakend vijf gangen diner met smakelijke gerechten. De gelaagdheid in deze gerechten zal aansluiten met de complexiteit van de whisky. Smaak en beleving komen samen tijdens deze unieke avond. Aanmelden voor deze proeverij kan op de website van de Ertepeller.

Voor meer informatie kijk je op de website van JRE en de Ertepeller