Opzet whisky diner

Whisky is emotie, whisky is beleving, net als lekker eten. Tijdens een mooi whisky diner kan er extra aandacht aan gerechten worden geven door het met whisky te pairen. Uitleg over de whisky zorgt ervoor dat de gast het gerecht gaat begrijpen en daar extra aandacht voor gaat hebben.

Cocktail vooraf

Bij binnenkomst is het leuk om een cocktail te serveren, zo kan de gast rustig aan de omgeving wennen. Uiteraard is het een cocktail met whisky (Highbal), waardoor de gast die nog geen whisky heeft gedronken enigszins aan de smaak kan wennen. De ervaren whisky kenner wordt vaak verrast door deze andere manier van whisky drinken. Heel leuk om daarbij alvast een passende amuse te serveren.

Voorgerecht

Vlak voor het voorgerecht wordt een whisky geserveerd, het mooiste is dezelfde te gebruiken als in de cocktail. De ambassadeur kan dan duidelijk uitleggen hoe het beste geproefd kan worden. Dit kan natuurlijk ook bij een mooie amuse. Smaak en beleving tussen gerecht en whisky moeten dan wel op elkaar afgestemd zijn.

Tussengerecht

Meerdere gerechten kunnen gecombineerd worden met de verschillende pairings, variërend in omvang. Het is handig om vooraf goed na te denken over wat een mooie combinatie is, uitgangspunt is dan dat er naar de whisky gekookt wordt.

Hoofdgerecht

Een stevigere smaakrijkere whisky wordt geserveerd met uitleg over het proces en waar de intensere smaak vandaan komt. Een rokerige whisky zou met een gerookt gerecht kunnen worden gepaired, denk aan een Highland Park met zalm of een Fire & Cane met gerookte aardappelpuree.

Nagerecht

Whisky rijpt in vaten die houtsuikers afscheiden vandaar dat honing en vanille vaak voorkomende smaaknotitie’s zijn. Zoete tonen komen natuurlijk ook voor in nagerechten zoals crème brûlée, de combinatie met een whisky die een finish in een rumvat heeft gehad is een topper. Maar de 18 jaar oude Glenfiddich is door zijn kruidige aroma’s fantastisch met (een variatie op) appeltaart.

Do’s en Dont’s

Serveer water tijdens het diner, als er toch wijn op tafel komt verdwijnt de purpose, probeer dit dus te voorkomen. Gebruikelijk is om gasten aan ronde tafels te plaatsen, maar met de centrale uitleg bij een whisky diner is het comfortabeler om de gasten naar de spreker te laten placeren.

Mocht iets niet lukken, dan is dat geen probleem.