Silent tasting

Op festivals is het gezellig druk en lawaaiig, de echte liefhebber wil natuurlijk veel over whisky ontdekken. Ambassadeurs vliegen in of zijn aanwezig om gepassioneerd over de whisky te vertellen, waar ze veel van weten. Soms zijn er masterclasses, maar dan moet je meestal het festival verlaten. Een nieuwe trend zijn de silent tastings. Met een headset kun je de ambassadeur prima verstaan terwijl hij vertelt over de whisky.

Voor de ambassadeur is dit perfect omdat hij in een keer een hele groep vertelt over de kenmerken van een whisky. Briljant natuurlijk omdat de bezoeker dan heel bewust de whisky proeft en er iets meer van leert, dan lekker of niet lekker. In mijn geval mag ik dan ook vaak een exclusievere variant laten proeven. Op de foto genieten de mensen dan van een 23 jaar oude Glenfiddich. Ze kennen de details en zo smaakt de whisky net een even wat beter.

Het publiek vindt dit geweldig, want soms is het lastig om met een ambassadeur in gesprek te komen omdat hij zijn aandacht moet verdelen. Stel dat je net een behoorlijk bedrag neerlegt om een mooie whisky te proeven en benieuwd bent naar de details, maar de ambassadeur heeft het te druk om andere whisky uit te schenken, dan wordt je daar niet vrolijk van.

Met een silent tasting proef je veel bewuster de whisky en ken je meer details om er optimaal van te genieten. Uiteraard zie je ook de bijpassende beelden en waan je je in de distillery. Deze leuke manier van whisky beleven hebben hun dienst reeds bewezen op de grotere festivals, zoals in Den Haag en Groningen.