The Balvenie Caribbean Cask 14 Years

The Balvenie Caribbean Cask 14 years heeft een finish gehad in een rumvat uit de Caribbean… Zou je vanuit gaan… Al jarenlang experimenteert malmeester David Stewart met veertien jaar oude Balvenie. Vele varianten van deze whisky passeerden de revue, de GoldenCask, RumCask, RumWood en zelfs een 17 jarige Jamaicaanse Rum finish. Toch is het pas nadat ik ambassadeur voor dit merk werd in 2008 dat de benaming Caribbean Cask op de fles staat. De vaten die gebruikt worden voor deze variant zijn namelijk speciaal geseasoned met een melange van diverse soorten rum uit de Caribbean, om zo de consistentie te creĆ«ren voor een whisky waar je dit van verwacht.

Deze fantastische whisky neemt je mee op een reis door een breed smaakpalet, in de neus exotisch fruit, rijpe banaan en de schil van een limoen. Een klein slokje langer in de mond houden zorgt dat de pittige tonen getemd worden en langzaam onder de tong verdwijnen om daarna een fontein aan aroma’s af te geven. Ananas, kokos en chocolade gaan over naar toffee en karamel afgewisseld door pittige kruiden, die vooral in de volgende slok weer als eerste terug komen…

Leuk detail en een vraag die ik vaak op proeverijen krijg, is wat gebeurt er met de rum, die gebruikt wordt om de vaten te seasonnen? Na een half jaar in een oud whisky vat, wordt deze rum nog twee keer in andere whisky vaten gestopt. Daarna is de rum niet meer geschikt om nog een keer te gebruiken en worden er bananenschillen aan toegevoegd, hierdoor ontstaat een zeer spannende rum, die super mooi in cocktails past, Discarded Rum.

Meer info