The Balvenie Tun 1509

The Balvenie Tun 1509 is een unieke whisky, die is samengesteld door de maltmeester, die al sinds 1974 in de warehouses in de vallei van het hert verantwoordelijk is voor de consistentie van single malt whisky. Hij kent alle details van de vaten en kan zo een whisky maken zoals deze vroeger was. Gedurende het jaar komt hij vaten tegen die hij wil gebruiken voor zijn jaarlijkse whisky kunstwerk. Deze vaten worden samengevoegd in marrying tun 1509, als het vat vol zit worden de flessen gevuld, op vatsterkte zonder enige vorm van filtratie.

The Balvenie Tun 1509

The Balvenie is ongelooflijk trots op David Stewart, bekroond in de whisky wereld maar ook door her Majesty’s British Empire. Op de fles staan alle vatnummers en details over deze gelimiteerde whisky, je proeft het verleden, maar bovenal het vakmanschap van de echte kenner.

Tun 1509 is de opvolger van de Tun 1401 waar uiteindelijk 9 batches van op de markt zijn gekomen, in december 2021 kwam batch 8 van de Tun 1509 uit. Als je aan deze variant ruikt, ga je terug in de tijd, boenwas, bijenhoning op de stoffige zolder van je oma. Als je een klein slokje neemt, ervaar je intense tonen van gedroogd fruit, die langzaam overgaan in kruidige tonen. Een breed pallet van eugenol opent zich, de olie die je uit kruidnagel perst, maar voor mij een sterke associatie heeft met eikenhout…