Tomintoul

Tijdens mijn trip met het IWS, bezochten we ook de distillery van Tomintoul. Zoals de reisleider het omschreef, het werkpaard. Niet zo pictoresk als The Cairn en Ballindalloch, maar zeker wel zo interessant. Op het moment dat ik er was, in 2024, werd er ruim twee miljoen liter pure alcohol gestookt, de eerste foto is een paar jaar eerder genomen.

De stokerij is een beetje gedateerd en ziet er gebruikt uit, het kan wel wat extra aandacht krijgen. Die aandacht kreeg ik zeker van Ian, de master blender zoals hij zichzelf noemt. Ik had hem al eens ontmoet op Maltstock, maar nu was hij nog meer in zijn element. Na een ontvangst in de boardroom, deelde hij op gepassioneerde wijze de details van het merk.

Zoals te verwachten werken ze met aangeleverde gemoute gerst, die vermalen wordt en waarvan de suikers worden opgelost in warm water. Roestvrijstalen fermentatie tanks en vier ketels waarin de new make wordt gestookt. Deze verdwijnt in vaten, die de racked warehouses ingaan, die dan wel onsite zijn.

Hoogtepunt was wel een tasting net buiten het warehouse, hier lag al een aantal first- en re fill vaten klaar voor een batch Tominoul 16y. Ian had ze die morgen geselecteerd en we mochten zijn favoriet proeven. Een refil ex Four Roses barrel werd open gemaakt en ik proefde 16 jaar oude vatsterke malt whisky, erg subtiel met veel karakter.