Tullamore DEW

Tullamore DEW Irish Whiskey, in mijn ogen een totaal andere whisky dan uit Schotland, maar wel zeer toegankelijkheid. Logisch te verklaren omdat de Ieren drie keer distilleren, mout gebruiken die soms niet gedroogd is en meestal whisky toevoegen uit een column still. Dat laatste distillaat wordt meestal gemaakt van ongemoute granen zoals tarwe en mais, wat een zeer kruidig en karakteristiek smaakje oplevert.

Belangrijk om te weten is dat Ierse Whiskey, altijd met een E geschreven wordt. De Ieren emigreerden naar Amerika en gingen daar ook whiskey maken, dus ook met een E. In de rest van de wereld schrijven we whisky zonder E. Scotch whisky is een begrip en malt whisky is echt een ander product. Dat gezegd hebbende zijn er natuurlijk veel uitzonderingen, denk aan Maker’s Mark American Whisky…

Tullamore DEW wordt sinds 2014 weer in Tullamore gemaakt, een nieuwe distillery is daar volgens oude traditie herrezen. Alle benodigde whiskey kan er gemaakt worden en opgeslagen.

Irish Malt Whiskey

In een koperen ketel wordt de wash van gemoute gerst driemaal gedestilleerd, het resultaat gaat ik eiken vaten voor minimaal drie jaar.

Pot Still whiskey

In een koperen ketel wordt de wash van diverse (ongemoute) granen gedestilleerd, vervolgens worden de low wines gedistilleerd en dat resultaat wordt nogmaals gedestilleerd. Door dit onpraktische proces ontstaat een whiskey met veel smaak in het destillaat, maar toch met een vriendelijk karakter.

Collumn Destilatie

Ook wordt een destillaat gemaakt in een coffey still, via een platensysteem kan een veel zuiverdere alcohol ontstaan. Dit kan oplopen tot wel 96%, super efficient. Een klein detail is dat er minder kenmerkende smaak aan dit destillaat zit. Deze spirit gaat ook in vaten en rijpt tot een pure whiskey.

Bij Tullamore DEW komen de bovengenoemde destillaten samen wanneer het minimaal drie jaar in een vat heeft gezeten. De malt meester selecteert met zorg de diverse soorten whisky en zo ontstaat de whiskey, zoals deze traditioneel in Tullamore gemaakt werd.

Ook op het Internet te vinden: