Van Inverness naar Dufftown

Naar Schotland kan op vele manieren, voor mij is vliegen van Amsterdam naar Inverness de beste optie. Als je dan een auto huurt, kom je vele destilleerderijen tegen. Vaak vertel ik erover tijdens mijn tastings, maar onderstaand heb ik ze even op een rij gezet

— UNDER CONSTRUCTION —

Dalmore

Als de daling wordt ingezet en het is mooi weer, dan zie je het fantastische Schotse landschap. Ten noorden van Inverness, kun je bij de juiste aanvliegroute langs de kust, deze schitterende stokerij zien. Balblair, Glenmorangie en Clynelish liggen ook in die richting.

Glen Albyn en Milburn

Als je een auto huurt en Inverness inrijdt, Zou je de restanten van deze distilleries tegen kunnen komen (allebei gesloten in de tachtiger jaren van de vorige eeuw), maar dat doe ik meestal niet. Bij het vliegveld sla ik meteen linksaf de A96 op.

Benromach

Na Nairn rij je door naar Forresls als je rechtsaf slaat kom je in Dallas, waar de iconische Dallas Dhu wordt gemaakt. Maar verderop is Benromach duidelijk zichtbaar vanaf de hoofdweg.

Glenburgie

Een stukje voorbij Forres zie je hem schitterend rechts in het veld staan.

Glen Moray

Bij Elgin aangekomen op staat het vol trots aangegeven, verderop in de stad gaan we rechts de A941 op en rijden langs bij Glen Elgin, Als we de stad uitzijn, staat Miltonduff aangegeven..

Linkwood

Net buiten Elgin staan borden die naar deze whisky verwijzen, waarvan heel veel in de mooiste blends verdwijnt.

Benriach

Niet te missen vanaf de 941, vlak erna staat Longmorn aangegeven.

Mannochmore

Als je nu rechtsaf slaat kom je er, na 3 minuten. Er wordt ook Glenlossie gemaakt.

Coleburn

Links van de A941 moet je goed kijken om de pagoda in het bos te zien, het weggetje erna toe is heel toegankelijk. Ik ben er meerdere keren even de weg afgegaan om snel een kijkje te nemen.

Glen Elgin

Je verwacht het niet maar pas nu kom je pas bij de distillery in Fogwatt

Speyburn

Vlak voordat je Rothes inrijdt, zie je links in het dal een distillery.

Glen Grant

Op de rotonde staat al een groot bord voor het bezoekers centrum, de tuinen worden aangeprezen. Vroeger was hier tegenover de Caperdonich gevestigd.

Glenrothes

In het dorp, scherp rechts naar de begraafplaats en daar staat ie verstopt.

Glen Spey

Vlak voor je Rothes uitrijd, zie je rechts, vlak langs de weg deze traditionele stokerij.

The Macallan

Een stuk na Rothes kun je rechts de heuvel op en kom je bij the estate, Knockandu staat aangegeven, maar je komt ook uiteindelijk bij Cardhu. The Macallan, zie je ook op afstand als je verder rijdt op A941, langs de rivier de Spey.

Craigellachie

Rechts is de historische Spey Bridge, maar hier gaan we links het gelijknamige dorpje in. Vlak na het befaamde hotel, staan de ketels langs de weg te glimmen.

Aberlour

Je bent te ver doorgereden, hier vind je de gelijknamige distilleerderij en Glenallachie, nog verder door en je komt bij Glenfarclas, Cragganmore en nog vele iconische stokerijen. Je kunt vlak voor het dorp ook weer naar links om achterlangs te rijden bij de Speyside cooperage, dan kom je ook weer op de A95

Glenfiddich

Links voor Dufftown in de vallei staan ie, The Balvenie en Kininvie staan ook in de vallei van het hert. Langs de weg staat ook nog de oude Convalmore pagoda, het gebouw doet nu dienst als warehouse.

Dufftown distillery

Rome was build on seven hills, Dufftown on seven stills… Glendullan, Parkmore en Pittivaich

Mortlach

Te vinden in Dufftown, vlak voordat je rechtsaf naar Keith zou kunnen gaan voor: Glen Keith, Strathisla en vele andere…