Whisk(e)y

De schrijfwijze van het woord whisky laat zien hoe erg je met product bezig bent, er is namelijk een groot verschil tussen whisky en whiskey, met of zonder E. Aangenomen wordt dat de Ieren eerst waren die whiskey maakten. Ooit emigreerden veel Ieren naar Amerika en gingen daar ook whiskey maken:

Dus: Ierse en Amerikaanse whiskey

De Schotten starten niet veel later met het maken van whisky. De populariteit in de wereld wijst ook naar de Schotten. In veel landen wordt hun whisky ook wel Scotch genoemd.

Dus: Schotse whisky

Dit populaire drankje wordt tegenwoordige ook in veel andere landen gemaakt. Vaak wordt het dan ook whisky genoemd. Dat betekent niet altijd dat het hetzelfde gemaakt wordt, volgens de geldende regels van de schotten, zoals vastgelegd bij de SWA.

Er wordt vaak gesproken dat de oorsprong van het woord whisky is te vinden is in het Keltische woord: Usquebach, vrij vertaald: levenswater of aqua vitae. Je spreekt het uit als “oeskeba”, wat te verbasteren is naar iskeba, iski, whisky

Andere lollige schrijfwijzen die je tegenkomt: wisky, whiskie, wiskie, visky… leuk weetje; het meervoud in de Nederlandse taal is whisky’s, de Britten spreken over whiskies, dus ik begrijp de verwarring wel. O ja en whisky rijpt IN vaten in tegenstelling tot veel experts, die spreken over whisky die OP vaten rijpt of ligt!

Los dat het Cardhu moet zijn, Jim Beam en Jack Daniels is whiskEy, Southern Comfort een likeur en volgens mij staat er ook nog wat rum tussen…

Wil je er nou meer over weten? Kijk dan op de planning dan zie je wanneer ik een proeverij doe, bij jouw in de buurt!