Whisky is een reis…

Als jaren doe ik die uitspraak, het boekje beschrijft de beleving en het proces van single malt Scotch whisky, ik deel ze uit tijdens mijn activiteiten; bij slijters, in de bioscoop, whisky festivals, etc… heb jij er al één ?

Het boekje heb ik samengesteld met Ronald Zwartepoorte de hoofredacteur van het whiskymagazine Whisky Passion. Op relaxte wijze is het boekje gevuld met handige whisky info en mooie foto’s waar ik de beschikking over heb, omdat ik toegang heb tot diverse brand library’s.

Het is geen vakliteratuur en vervangt zeker niet mijn bijbel; de chemie van Schotse maltwhisky van Robin Brilleman of mooie whiskyboeken van bijvoorbeeld Hans Offringa of Mark Dermul… Maar ik hoop wel dat het de lezer aan het denken zet;

In het boekje lees je terug dat whisky een afgeleide is van het Keltische woord Usquebach, Aqua Vitae, levenswater dus. Ieder land maakt zijn eigen levenswater; Wij hebben jenever, uit Polen komt wodka, de lekkerste Slivovitsj komt uit Servië, de Italianen hebben Grappa. Vandaar dat er voor mij maar een land is waar de whisky vandaan komt: Schotland !!!

De spirit van mijn favoriete malt whisky wordt gemaakt van gerst en gedestilleerd in een koperen ketel. Je mag het pas whisky noemen als het drie jaar in het vat heeft gezeten. Voor mij is het wel extra beleving als dat dan bij de stokerij blijft en door een eigen maltmeester wordt geselecteerd voordat het de fles ingaat.

Stop hier met lezen, de volgende tekst kan als schokkend worden ervaren…

En als nou zo’n maltmeester vindt dat dit vat niet voor het merk staat, verwerk dit vat dan in de blend met een graan whisky erbij. Maar ga zo’n vat dan niet zelf bottelen en op vatsterkte (stiekum) onder dezelfde naam voor veel teveel geld verkopen.