De smaak van whisky is enorm divers en ik zou er uren over kunnen vertellen, maar zelf ontdekken is veel leuker, neem dan onderstaande foto in gedachte:
Je ziet hier links een Europees eikenhouten vat, waar whisky een aantal jaren in heeft gerijpt, het neemt de aroma’s van het hout over. Eugenol heet dat, uiteraard eet ik weinig hout, maar ik herken het van de kruiden in mijn keukenlade; kruidnagel, nootmuskaat, kaneel… daarnaast heb ik een sterke associatie met gedroogd fruit, dat wordt veroorzaakt door de tanines uit het hout, die oxideren in de alcohol. Hierdoor ontstaat ook die mooie robijn rode kleur, dat heeft dus niets met sherry te maken.
Het andere vat is gemaakt in Amerika van hout, wat daar groeit in een mooi klimaat. Dit heeft weinig knoestjes en een aansluitende nerf, om de aroma’s uit dit hout te halen worden de vaten van binnen gebrand. Hierdoor verbranden de tanines en kan de spirit in het hout penetreren, om zo de houtsuikers op te laten lossen in de whisky, resultaat is een overheerlijk aroma van honing en vanille.
Dit is natuurlijk een beetje kort door de bocht en kan op meerdere manieren uitgelegd worden. Er zijn mensen die dat veel beter kunnen dan ik, dus vandaar adviseer ik je het boek van Robin Brilleman te lezen: De chemie van Schotse maltwhisky
Heel leuk Tony,
Het boek is idd erg interessant en ook ik heb deze niet alleen in de kast staan maar ook gelezen en zelfs gesigneerd door de meester hem zelf 😁
Dat snijdt hout! Al is het het maar een tip van de sluier. Voor mij geldt…weer wat geleerd!!