Een sample van een onafhankelijke bottelaar

Max en ik kennen elkaar al wat jaartjes, ik kwam er alleen pas vandeweek achter dat de link met de Wolfburn whisky distillery te maken heeft met zijn naam, hij heet namelijk de Wolf. Max is een echte whiskyliefhebber, op festivals, proeverijen en andere whisky activiteiten staat hij plots voor mijn neus met de leukste verhalen en weetjes. Net als vele whiskymannen weet Max ook altijd de laatste details en proeft hij bij voorkeur alleen de meest exclusieve whisky. Net als op deze foto tijdens de legendarische online proeverij op de Egberdina voor whiskyclub Hoorn.

Laatst kwam ik Max tegen bij een proeflokaal in Hoorn. In café Charlies verzorgde ik een proeverij met lekkere hapjes erbij. Max gaf mij een geheimzinnig klein potje met whisky, op het etiket stond handgeschreven WARDHEAD 23YO M. WIGMAN 52.1%. Normaal vertrouw ik dit niet zo, maar als het van Max komt moet het wel te OK zijn.

Wellicht handig om uit te leggen dat Wardhead een codenaam is voor whisky, wat in vaten bij blenders ligt met een verwijzing naar Glenfiddich. Indien het een Glenfiddich zou zijn, is deze altijd vermengd met een hoeveelheid van een ander merk whisky. Dit zodat de blender dit niet kan bottelen onder de naam Glenfiddich single malt. Door deze constructie is het niet helemaal duidelijk wat ik in mijn potje heb, maar het ruikt in ieder geval erg lekker.

Opvallend is dat de vloeistof erg vettig is en echt in mijn glas “hangt”. Waarschijnlijk te wijten aan het feit dat deze whisky niet gefilterd is. Mijn research op internet levert een aantal hits op en uitsluitend positieve reacties. Ik wist al dat de naam Wigman refereerde naar de bekende whisky verzamelaar, die op menig festival een deel van zijn collectie meeneemt. Je kunt dan bij Michiel een slokje kopen en hij vertelt je dan de details van de whisky, meestal dat het vroeger allemaal beter was. De whisky die Max mij gegeven heeft past inderdaad in deze stijl, want hij is erg lekker!

Het sample is dus waarschijnlijk een vat wat Michiel op de kop heeft weten te tikken en rechtstreeks heeft laten bottelen. Voor mij speelt ook een ander aspect mee; de 23 jaar oude whisky van Glenfiddich die ik heb, heeft Brian Kinsman geselecteerd. Dit doet hij al bijna 20 jaar voor Glenfiddich. In mijn ogen bepaalt hij dan ook het karakter van de Glenfiddich. In het geval van de Grand Cru heeft hij de whisky bewust terug gebracht naar 40% om een whisky te maken die toegankelijk is voor iedereen… En toch heb ik ook enorm genoten van dit afwijkende glaasje, dank daarvoor Max.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *