Glenfiddich slijters trip

Het was even wachten, maar dan heb je ook wat! In 2018 ontstond het leuke plan om negen slijters te selecteren en deze alles over Glenfiddich te leren en te voorzien van alles wat daarvoor nodig is. Als dit tot meer verkoop zou leiden, mocht ik al deze slijters een rondleiding geven bij Glenfiddich. En dat lukte, de reis werd gepland, maar… Corona… Gelukkig vloog ik in januari 2023 alsnog met een aantal slijters naar Schotland om deze reis in te halen.

De KLM vlucht naar Aberdeen was comfortabel, waarna we bij Christine instapte in de luxe mini toruingcar, die ons naar de eerste stop bracht; De lunch bij “the Bank” in Huntly. Een van de mooiste uitzichten vind ik de grensovergang naar Moray, waar we een korte stop maakte voor een glaasje Glenfiddich 15 en een foto:

We vervolgde onze weg naar Dufftown voor een snelle blik bij de distilleerderij en een wandeling naar Balvenie Castle. Door het invallen van de duisternis gingen we snel verder naar Craigallachie, waar de slijters incheckten in een suite, in het gelijknamige hotel.

Na een korte wandeling kwamen we bij de Spey bridge, waar we in een sneeuwstorm een glaasje whisky dronken. Aansluitend genoten we van een zalige Schotse maaltijd in de Highlander Inn. De nachtelijke wandeling naar de Fiddichside Inn was spannend en koud, maar de drams die we daar dronken maakte het weer helemaal goed!

Na de verdiende nachtrust vertrok de bus naar Dufftown en reden we vlak voor de distillery de Conval hills in met het plan om bovenop de heuvel de Robbie Dhu te bezoeken. Door de sneeuw kwamen we niet verder dan halverwege, maar trakteerde moeder natuur ons op een stukje natuurschoon. Vlak langs de bosrand paradeerde een hert, waaraan deze vallei zijn naam dankt.

Op de parkeerplaats werden we ontvangen door onze gidsen; James en Timo. De groep werd in tweeën gesplitst, James nam de ene helft mee naar the Balvenie en Timo en ik lieten de geheimen van Glenfiddich zien. In het bezoekerscentrum wordt de historie van, nog steeds het familiebedrijf, fantastisch weergegeven. De rondleiding door de distilleerderij blijft een feestje, de details die het proces zo uniek maken, waardoor de spirit die ontstaat zo karakteristiek is. Voor mij een extra speciaal moment, omdat ik de rondleiding zo vaak virtueel doe in mijn proeverijen.

Na een fantastische lunch wisselde de groepen en mocht ik de tweede groep bewust maken van het unieke proces van whisky maken bij Glenfiddich. Het blijft indrukwekkend om op deze plek te zijn waar ik zoveel herinneringen aan heb. Onwijs gaaf ook, om het nieuwe ketelhuis te zien, dat volledig in productie was. Natuurlijk keken we ook bij het Solera Vat in Warehouse #8, waar we tijdens de proeverij een glaasje rechtstreeks uit het vat mochten proeven. Verder proefden we de exclusievere varianten van Glenfiddich en the Balvenie, die de slijters in Nederland niet verkopen.

Nadat we afscheid namen van James en Timo, frisden we ons op in het hotel en vertrokken we naar “the Dowan’s” waar we een sjiek diner voorgeschoteld kregen. Dan zeggen ze dat de Britten niet kunnen koken, maar dit was echt uitermate appetijtelijk met aansluitend een mooie dram, kon de avond niet meer stuk!

En toen mochten we door het mooie Schotse landschap weer terug. Speciaal voor de beleving had ik ervoor gekozen om terug te vliegen via Inverness. Zo reden we via de andere kant de Speyside uit en zagen we nog meer mooie distilleerderijen, op mijn favoriete whisky route.

Gepubliceerd
Gecategoriseerd als Whisky

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *