Naar Schotland

Schotland is in mijn ogen hèt land van de whisky, om deze drank nog beter te kunnen beleven moet je er dus heen. Ik doe dat al jaren, met mijn gezin, met vrienden, met de Glenfiddich ambassadeurs en ook wel eens met VIPs. De laatste groep is heel divers, dit heeft te maken met de mogelijkheid dat ik als ambassadeur rondleidingen mag verzorgen in de vallei van het hert. Zo kun je dus met mij de distillery’s bezoeken en achtergrond informatie of het proces in de Nederlandse taal krijgen. Zeer kostbaar maar zeer waardevol voor de echte liefhebber.

Whisky is emotie en vooral beleving, met een rondleiding wordt dit nog meer versterkt. Alle facetten van het process zijn aanwezig bij de verschillende stokerijen hier. Op de estate wordt gerst verbouwd, dat bij the Balvenie op de eigen moutvloer wordt omgezet naar vergistbare suikers. Nadat de mout omgezet is naar een alcoholhoudende vloeistof wordt deze gedestilleerd in bijvoorbeeld het nieuwe indrukwekkende ketelhuis van Glenfiddich. Vervolgens rijpt deze spirit in een van de zevenenveertig warehouses totdat Kelsey, Brian of David er de juiste whisky mee maken. Als een van de weinige distilleerderijen in Schotland wordt de whisky ook daadwerkelijk hier in flessen gestopt. Als je wilt weten waarom, vertelt Tony je dit graag.

Er zijn meer manieren om naar Schotland te gaan, hierboven vlieg je naar Inverness en rij je met een huurauto naar Dufftown, via Aberdeen kan natuurlijk ook. Persoonlijk vind ik het landschap mooier en zie ik meer whisky distilleerderijen via Inverness. Om nog meer te genieten, kun je terug rijden via Loch Ness (stoppen bij the Fiddler) en zo via Glen Coe de mooiste rit van je leven mee te maken. Dan zit je vlakbij Glasgow of Edinburg om daar de auto in te leveren en terug te vliegen. Onderstaand een kleine indruk van wat je tegenkomt, zoals Teun dat zo mooi heeft vastgelegd.

De rit van (in ons geval) Drumnadrochit naar Calander laat zien hoe mooi het is in dit mooie stukje Schotland. Nou moet ik wel zeggen dat Teun niet alleen een specialist is in het organiseren van reizen, maar ook mooie foto’s weet te maken.

Met eigen auto kan natuurlijk ook, vooral met de boot van IJmuiden naar Newcasttle is al een avontuur. Dan rijd je in drie uur naar Edinburg en vandaar in vier uur naar de Speyside. Maar zoals ik al zei, laat je informeren door Teun.

One Reply to “Naar Schotland”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *