Stoken in een goed huwelijk

Dit zijn Marcel en Tony, ik ken Marcel van Roessel al vele jaren, vanuit Oisterwijk, waar hij enthousiast lid van de whiskyclub is. Later deed hij proeverijen vanuit zijn whisky bus en leverde ik hem wel eens wat extra informatie of whisky dingetjes, om die proeverijen nog leuker te maken. De afgelopen jaren is hij bezig om op basis van een oude Schotse techniek, granen om te zetten naar een lekker sappie. Deze foto is genomen of Whisky Festival Noord Nederland in Groningen, waar Marcel mij twee samples van zijn laatste stooksels toevertrouwde.

Ik moet zeggen dat ik genoten heb van ieder nipje die ik uit de twee mysterieuze buisjes geproefd heb. Ondertussen de details opsnuivend van hun website en de verwijzende WB205161 en WB204292 code. Met mijn ogen dicht zag ik Marcel de gerst oogsten op zijn “estate” en vervolgens verwerken tot zijn godendrank. Ik ben ook enorm benieuwd naar bepaalde technieken die daar worden toegepast, zo rijpt het destilaat niet in, maar op vaten en maakt Marcel malt whisky zonder pot still. Wat ik niet proef maar wel een fantastisch detail vind is dat gedurende het proces al het gebruikte water lokaal gewonnen wordt.

Qua smaak ben ik natuurlijk de Schotse malt whisky gewend, maar dit destillaat doet me sterk denken aan de pepertjes die ik in mijn Rotti gebruikt. Ik proef moutige tonen en wellicht is het gist ook nog aanwezig in de achtergrond. Complimenten aan de vat keuze, herkenbare geur van hout en vanille wat zo intens is, dat ik het ook echt proef. Het is duidelijk te proeven dat er geen geld meer was om het resultaat te ontdoen van de vetten en eiwitten. Een zalige coating van een vettige substantie om mijn tong zorgt ervoor, dat er veel tijd nodig is om door mijn keel, de weg naar beneden te vinden.

Wel grappig dat de twee samples best wel van elkaar verschillen. Special edition 3 (2017) heeft duidelijk andere invloeden dan batch no. 13 (2018). Ik denk dat ik toch maar eens naar Loosbroek afreis om te gaan ontdekken hoe dat komt… Kunnen we samen dit filmpje kijken en mag ik misschien wel helpen de website wat te verbeteren…

Mijn proefmoment staat natuurlijk in Drammer Whisky App

3 Replies to “Stoken in een goed huwelijk”

 1. Hein van de Lisfonk says:

  Ik hoor eigenlijk ook alleen lovende reacties op Bus whisky dus Marcel is gewoon super goed bezig.

  Beantwoorden
 2. Rob says:

  De beleving bij Bus whisky is ook echt aan te raden. Een warm team maakt prachtige producten om van te genieten op locatie of lekker mee te nemen naar huis.

  Beantwoorden
 3. Gerard uit Oisterwijk says:

  Mooi stukske geschreven Tony, laat Marcel zijn gang maar gaan, en heb nog even geduld tot dit spul nog wat langer van het vat heeft mogen genieten.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *