De whisky van the Balvenie staat bekend als de handcrafted single malt, het ambacht staat dus hoog in het vaandel. Dit draagt zeer zeker bij aan de beleving en uiteindelijk de smaak van deze kenmerkende whisky uit de vallei van het hert, vlakbij Dufftown, in de Speyside van Schotland. Sinds 1974 worden de whisky’s geselecteerd en samengesteld door David Stewart. Sinds enkele jaren wordt hij geholpen door Kelsey McKechnie, die binnenkort het stokje gaat overnemen van deze whisky legende. Onderstaand de verschillende varianten met wat hen zo kenmerkend maakt.
Deze whisky rijpt twaalf jaar in traditioneel Amerikaans eikenhouten “barrels”. Deze vaten zijn dan al eens gebruikt in Amerika voor whiskey en gebrand aan de binnenkant. Door het toasten herkennen we een lichte zoetheid zoals die van honing, met tonen van vanille in de neus. Een selectie van meerdere vaten wordt samengebracht in de marrying tuns, waar het een half jaar aan elkaar went. Deze melange verblijft vervolgens nog zes tot twaalf maanden in een ex Oloroso Sherry vat, hier kan de echte liefhebber tonen van noten, diverse kruiden en gedroogd fruit in herkennen
Een snoepje. Wederom veel ex bourbon vaten die minimaal veertien jaar de spirit van the Balvenie hebben laten ontwikkelen. Wanneer de vaten aan elkaar gewend zijn, verblijft de whisky nog vier maanden in eiken vaten waar rum in heeft gezeten. Dit zorgt voor een geur van tropisch fruit en specerijen. Een slokje op de tong zorgt voor een pepertje wat langzaam overloopt naar verleidelijk zoete tonen van caramel en toffee. In de verte proef je de gebrande suikers die je herkent van crème brûlée.
Eenentwintig jaar zit de spirit van The Balvenie in eikenhouten vaten die opgeslagen zijn in de warehouses. Door deze intense rijping is deze whisky fluweel zacht op de tong en ervaar je een breed pallet van allerlei aroma’s. Denk hierbij aan elementen uit het verleden, bijvoorbeeld de zolder van je oma, in combinatie met leer, boenwas en tabak. Dit is een whisky waar je voor gaat zitten. Toch vond David het wel een goed plan om deze whisky nog een korte finish te geven in een Port vat. Hierdoor herken je in de neus duidelijk de tonen van deze versterkte wijn en als je goed kijkt is de kleur ook iets meer robijn.
Soms komt de maltmeester van the Balvenie een vat tegen waarin hij direct het DNA van de distillery herkent. Dit vat wordt geïsoleerd en als enkel vat gebotteld in de eigen “bottling hall”. Uniek voor zo’n grote distillery, maar dit familiebedrijf hecht waarde aan traditie. Geur en smaak verschillen per vat, maar altijd zullen er tonen herkenbaar zijn van honing en vanille. Op de fles staat duidelijk vermeld hoe lang de whisky in het vat heeft gezeten.
Deze whisky is onderdeel van the Balvenie stories. De whisky’s in deze serie zijn allemaal whisky’s met een verhaal. The sweet toast of American Oak verwijst naar de vaten van de Kelvin cooperage. In deze vaten is een melange van twaalf jaar oude whisky samengekomen. Deze unieke vaten worden bij aankomst in Schotland opnieuw getoast aan de binnenkant. Dit naar een idee van Kelsey McKechnie, de nieuwe maltmeester van the Balvenie. Het resultaat is een zeer aantrekkelijke en toegankelijke whisky waar laagjes vanille een spannend spel spelen met de diverse zintuigen.
Dit is het tweede deel van the stories, waar whisky met een verhaal wordt gepresenteerd aan de liefhebber die wel van wat afwisseling houdt. Voormalig distillery-manager en master of the Quaich Ian Millar vond twintig jaar geleden dat er bij Balvenie ook maar eens whisky van geturfde mout moest worden gemaakt. Het resultaat is overweldigend; een zeer elegante rokerige whisky, in de stijl zoals deze gemaakt wordt op het bekende whiskyeiland Islay. Een whisky die maar een week per jaar wordt gemaakt, niet koud is gefiltreerd en daardoor ook hoger in alcohol is. Uiteraard proef je de verfijnde tonen van honing en vanille terug.
Deze tweejaarlijkse variant is twee keer naar Nederland gekomen, wat een mooi verhaal bij deze whisky. Uiteraard terug te horen via de verschillende podcasts, maar de kern van het verhaal is dat er ontkiemde gerst gedroogd is op een vuur met natte heide uit een speciaal bos. De spirit die vervolgens 19 jaar in vaten heeft gerijpt, geeft een fantastisch aroma van rokerigheid, zoetheid en in de verte ook iets van dennehei, of zou dat beleving zijn?
Een gelimiteerde 21 jarige variant, die een finish heeft gehad in een Australisch Shiraz vat. Hierdoor ruik je intense tonen van rood fruit, maar zodra de whisky in je mond komt proef je complexiteit. Deze whisky is vernoemd naar de red rose die exclusief te koop was bij de distillery in 2009. Voor meer details scan je de QR code op de nekhanger. Daar vertelt Gemma Patterson het verhaal waarom een rode roos zoveel betekent voor the Balvenie. Zij is al jarenlang de ambassadeur van the Balvenie en deelt graag haar kennis en passie.
David Stewart selecteert al jaren vaten met de mooiste whisky voor de gangbare expressies. Soms komt hij vaten tegen die hem doen herinneren aan zijn beginjaren als maltmeester. Deze vaten komen samen in een speciaal gebouwde marrying tun. Zodra het vat vol genoeg is wordt de nieuwe batch gebotteld, rechtstreeks uit het vat. Vandaar dat het alcoholpercentage en de smaak per batch anders is. Dit is dus de whisky waar David de smaak uit het verleden terug laat komen, met de kenmerken en hoogste kwaliteit van the Balvenie.
The Balvenie 25y Rare Marriage
Vloeibaar goud, terug te vinden in de kleur, maar zeker symboliek voor de smaak. Wat een Dram! Intense tonen van gedroogd fruit, wisselen af met specerijen en diverse aroma’s die je diep doen graven in je geheugen. Vijfentwintig jaar is de spirit in elkaar gedrukt om uit elkaar te spatten als deze whisky in je glas zit. Een mooi detail is, dat er in Schotland per jaar 2% whisky uit een vat verdwijnt; the angels’ share. Bij deze whisky is dus de helft naar de engeltjes gegaan…
Meer dan veertig jaar bevindt de spirit van the Balvenie zich in eikenhouten vaten in de warehouses bij de distillery. Het is de maltmeester van the Balvenie die een huwelijk van deze zeldzame whisky tot stand brengt. Het resultaat is fabuleus, zelfs in de geur komt de complexiteit terug in een breed pallet van diversiteit. Deze whisky ontploft op de tong en blijft je meenemen naar de verschillende hoeken van het smaakspectrum. Uiteraard is dit in balans met de kenmerken van the Balvenie. Een mooi detail is dat deze whisky op vatsterkte de fles in gaat, maar over de jaren is het alcoholpercentage behoorlijk gedaald naar de ideale drink sterkte.
De gehele range is te koop bij Cane & Grain
Beste Tony,
Ik heb de beschrijvingen met plezier gelezen en zijn goed herkenbaar. In de meeste gevallen schrijf jij The Balvenie.
Maar bij enkele Balvenie of the Balvenie. Misschien hier eenduidig The Balvenie gebruiken.
Top Tony!
Doe mij denken aan ons gesprek afgelopen vrijdag!😜😎🥃
Fijne dagen!👍💪
Geweldig om te lezen.
Ben zelf groot liefhebber van de 12 yr double wood, heb ook een flesje single en een peat staan. Geweldige range van Balvenie.