Lekkere hapjes en whisky

Lekkere hapjes

Een fijn glaasje whisky… met een bijpassend hapje, hoe doe je dat?

Essentieel is kennis van ingrediënten en creativiteit. Soms kan het heel simpel; denk aan een speculaasje in combinatie met mijn favoriete Glenfiddich 15y. Vaak denk je er goed over na, door smaken met elkaar te combineren; een stukje zalm dat een half uurtje op een cederhouten plankje in een kamado heeft gelegen, combineert natuurlijk perfect met de elegante rokerige tonen van de Fire & Cane. Maar soms kan het ook een tegenstrijdige pairing zijn; een zwaar geturfde Islay whisky in combinatie met een pepermuntje.

In deze blog deel ik mijn mooiste combinatie’s:

Achtien jaar oude Glenfiddich heeft tonen van gebakken appel en kaneel in de smaak, een ultieme combinatie met oud Hollandse appeltaart is dan ook een topper. Probeer met zoveel mogelijk basis ingrediënten te werken en voorkom gebruik van een kant en klare mix, vraag desnoods hulp in van je (mijn) zus. Laat in ieder geval de rozijnen wellen in de whisky, voordat je ze in de appeltaart verwerkt.

Sommige whisky heeft een aantrekkelijke toon van salmiak in de afdronk, bijvoorbeeld “the sweet toast of American oak” van the Balvenie. Raoul, de chef van Bridges, bereide ooit duif voor mij, met rauwe salmiak verwerkt in de jus. Hij kocht ooit een flesje rauwe salmiak op een Deense website en gebruikt dit regelmatig bij diverse gerechten waar je van kan genieten zijn chef´s table.

Witlof is mijn favoriete groente, in mijn rauwe variant met appel en ui, speel ik met peper en azijn, de toevoeging van een scheutje whisky maakt dit gerecht altijd weer een verrassing. In de loop der tijd heb ik al vele whisky geprobeerd, uit Amerikaans eik (zoet) , Europees eik (kruidig) of gemaakt van geturfde gerst (rokerig). Experimenteer er ook op los en deel je bevindingen in de comments.

One Reply to “Lekkere hapjes en whisky”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *