Een whisky diner

In de culinaire wereld van tegenwoordig wordt steeds vaker exclusiviteit in combinatie met luxe opgezocht. Een whisky diner is daar een mooi voorbeeld van, met whisky kun je namelijk fantastische pairings met gerechten maken. In mijn rol als whisky ambassadeur juich ik dat natuurlijk enorm toe. Ik heb er ervaring mee en de laatste tijd doe ik meer diners dan proeverijen. De mensen die deelnemen zijn laaiend enthousiast en reageren allemaal erg positief.

Maar wat voegt whisky nou toe aan een diner? Om daar een antwoord op te vinden moeten we eerst begrijpen wat whisky is. Whisky is tegenwoordig een verzamelnaam voor allerlei destilaten uit verschillende landen. Maar zoals de naam al doet vermoeden is het afgeleid van een oud Keltisch woord. Usquebach, ook wel levenswater, dit is een destilaat wat gemaakt wordt van een gefermenteerde drank waar teveel grondstof van is. In Nederland zijn dat granen, in Frankrijk zijn dat druiven, in polen aardappels enzovoort…

Maar in het natte Schotse klimaat wordt al eeuwen single malt gemaakt van gerst. De gemoute gerst fermenteert en wordt gedestilleerd in kleine koperen ketels. Door deze ouderwetse manier van destileren is het destilaat niet tot in de perfectie. Hierdoor blijft er ruimte voor andere smaken in het destilaat, de zogenaamde congerers. Deze karakteristieke vloeistof rijpt vervolgens jarenlang in eiken vaten. Er ontstaat een smaakvol drankje met enorme complexiteit.

Single Malt Scotch Whisky is dus niet zomaar whisky en in mijn ogen de ultieme drank om te gebruiken bij een exclusief gerecht. Smaken kunnen elkaar versterken en soms is het ook spannend om tegenstellingen te vinden. Dit is natuurlijk de mooiste gelegenheid om de gast de uitleg te geven over de combinatie. Hij zal bewuster worden van wat er gegeten en gedronken wordt. De beleving stijgt tot een hoogtepunt en indien goed uitgevoerd zal de klant hier graag zijn lof over uitspreken.

Klik op onderstaande linkjes om beter te begrijpen;