Glenfiddich 18y

Glenfiddich 18y of OUR SMALL BATCH EIGHTEEN, is een fantastische single malt, waarvan iedere keer maar een kleine oplage beschikbaar is. Ongeveer 150 vaten worden geselecteerd door Brian Kinsman en samengebracht tot een uniek samenspel van smaken en aroma’s. Bij deze expressie zijn vooral de invloeden van Europees eikenhout waar te nemen, deze geven een verleidelijk aroma van gedroogd fruit en kruiden. Perfect voor bij een oud Hollandse appeltaart.

Deze uitgave is sinds begin 2021 de standaard in Nederland

Wil je meer weten over de verschillen met de oude verpakking; Tony legt het uit op YouTube !

Met zorg selecteert Brian Kinsman de inhoud van ongeveer 150 vaten van zowel Europees als Amerikaans eiken. Met de ervaring van Brian zorgt dit voor een consistent smaakprofiel. Dit is eigenlijk onmogelijk en daarom noemen we deze de small batch.

De geselecteerde vaten die samen komen in deze single malt, hebben minimaal 18 jaar lang in één van 48 warehouses in de vallei van het hert gelegen. Kenmerkend is het gebruik van de distillery puncheons, deze worden gemaakt van de staven van meerdere bourbon barrels. Hierdoor worden de vaten uiteraard groter en kunnen dan ruim 400 liter spirit vasthouden.

Ondanks dat er sherry butts gebruikt worden, proef je weinig van de vorige vulling. Deze vaten zijn al meerdere keren gebruikt en bevatten geen resten van de Sherry. Wel herken je de tonen van gedroogd fruit en specerijen. Dat is afkomstig van het Europese eikenhout, dat bijna niet gebrand is. Door de openstaande structuur penetreert de spirit diep in het eik en onttrekt daar de schitterende tonen van de tannine.

De verleidelijke zoetheid in deze whisky is afkomstig van de zwaar gebrande bourbon barrels. Door het branden van de binnenkant van deze vaten, komt de lignine uit het eikenhout, welke reageert met de spirit. Hierdoor ontstaat vanilline wat wij herkennen als vanille.

Vroeger was de Glenfiddich 18y ook bekend onder de naam: “Ancient Reserve”. Maar small batch zegt meer over de whisky, wat uiteindelijk voor de persoon die hem drinkt duidelijker is.

Hier vind je nog meer informatie over Glenfiddich: