Glenfiddich

— UNDER CONSTRUCTION —

Glenfiddich is een single malt scotch whisky die al sinds 1887 gemaakt wordt in de vallei van het hert, of in het Keltisch the glen of the fiddich. De distillery is nog steeds in handen van dezelfde gepassioneerde familie, die veel waarde hecht aan traditie en ambacht. Toch krijgt creativiteit een kans, jarenlang waren ze de pionering spirit en nu worden er hoge ogen gegooid met de Experimental series. Het is dan ook niet voor niets world’s most awarded single malt Scotch whisky. Klik op de titel van een expressie voor nog meer informatie en beleving bij de verschillende varianten:

OUR ORIGINAL TWELVE

Dit is de whisky waar het om gaat bij Glenfiddich. Whisky die minimaal twaalf jaar rijpt in eiken vaten, in een van de achtenveertig warehouses. Alleen de whisky die precies aan de verwachting voldoet wordt door de maltmeester gebruikt om deze karakteristieke whisky te creëren. Nog steeds wordt gebruik gemaakt van soortgelijke koperen ketels, waarmee William Grant begon in 1887. Hierdoor ontstaat de herkenbare fruitige smaak, die vaak wordt aangeduid met een overrijp zomerpeertje. Door rijping in voornamelijk Amerikaans eiken vaten, die ooit zijn gebruikt voor de productie van bourbon, herken je in de neus tonen van vanille en een vleugje eikenhout.

OUR SOLERA FIFTEEN

Deze whisky wordt gewaardeerd door een breed publiek, door een combinatie van zowel Europees als Amerikaans eikenhout, spreken we hier van een complexe whisky. De vaten komen sinds 1997 samen in het Solera vat, wat sinds die tijd, altijd voor de helft gevuld is gebleven. Als het vat vol is wordt de helft met water uit de Robbie Dhu bron tot drink sterkte teruggebracht, voordat het in de eigen bottelarij in flessen wordt gestopt. Dan wordt het Solera vat weer gevuld met de selectie van de maltmeester, om daar te ontwikkelen tot een prachtige whisky. In de neus tonen van specerijen en gedroogd fruit, die op de tong overlopen naar een verleidelijke zoetheid van honing en toffee. De iets langere afdronk laat de echte kenner nog meer smaken en aroma’s ontdekken.

OUR SMALL BATCH EIGHTEEN

Een elegante whisky waarin een huwelijk van verschillende vaten zorgt voor verscheidenheid en buitengewone smaken. Met name het gebruik van de distillery puncheons zorgt voor diepte en een extreem lange afdronk. In tegenstelling tot de oude ex Oloroso Sherry tonnen, hierin herken je tonen van kruiden en gedroogd fruit. Op de tong herken je prikkelende tonen van kaneel. Als je een slokje langer in je mond vasthoudt, proef je tonen van mout en appel, veel mensen herkennen een oudhollandse appeltaart…

Gran Reserva aged 21 years

Al sinds 1997 is er een 21 jarige whisky van Glenfiddich met een finish in een rum vat. Uiteraard is het zeer exclusief om perfecte whisky een tweede rijping te geven. De korte laatse periode in het rum vat geeft deze whisky een punch, waardoor de tonen van toffee en vanille iets tropisch krijgen. Nadat je een slokje van deze whisky hebt genoten, blijft deze single malt nog lang hangen en je verrassen met allerlei kruidige tonen… Dit is bij uitstek een whisky om van te genieten naast een crème brullee.

Grand Cru aged 23 years

De spirit van Glenfiddich heeft 23 jaar gerijpt in verschillende eiken vaten in de vallei van het hert. Met zorg heeft Brian Kinsman de vaten geselecteerd en ze daarna een unieke finish gegeven. Dit gebeurt in een Frans eikenhouten vat, waar de eerste fermentatie van een hele bekende, witte mousserende wijn, heeft plaatsgevonden. In deze whisky herken je tonen van tanine. Een overheerlijke droge houtsmaak die je herkent in veel specerijen, maar soms ook in het schilletje van een witte druif. De whisky blijft zalig lang hangen waar je tonen van citrus in kunt ontdekken.

Grande Couronne aged 26 years

Zesentwintig jaar heeft de spirit zich ontwikkeld in eikenhouten vaten bij de stokerij, vlakbij Dufftown in Schotland. Het resultaat explodeert op de tong, te complex om te omschrijven, maar denk aan tonen van koffieschuim, chocolade, Franse patisserie, gebakken appel en nog veel meer… De laatste twee jaar heeft deze whisky in oude cognac vaten gezeten. Je ontdekt ouderwetse tonen , zoals tabak, boenwas en leer. De afdronk is extreem lang en zeer aangenaam.

IPA Experiment

Dit is het eerste deel van de Experimental Series, na vele jaren pionierend bezig te zijn geweest, is er sinds 2015 deze aparte serie. In dit geval krijgt een klein gedeelte van de whisky, die kenmerkend is voor Glenfiddich, een korte finish in een vat waar Indian Pale Ale heeft gezeten. Dit historische Britse bier uit de gouden eeuw, is de basis in deze expressie. Hierdoor krijg je in de neus spannende tonen van hop en bitter fruit, denk aan een grapefruit. In de smaak het herkenbare karakter van Glenfiddich met elegante tonen van specerijen en specifieke kruiden. De afdronk is prettig en gaat over naar zoete fruitige tonen.

Project XX

Bij dit experiment heeft de maltmeester geen invloed gehad bij het samenstellen van deze unieke Glenfiddich whisky. Het waren namelijk de twintig Glenfiddich ambassadors, die ieder een vat selecteerden, welke samenkomen in deze single malt. Vandaar een afwijkend profiel, maar uiteraard wel herkenbare tonen van Glenfiddich, deze whisky heeft ook een hoger alcohol percentage van 47%, waardoor deze niet koud gefiltreerd is. Als deze whisky wat langer in je mond verblijft, krijgt hij daardoor een vettig karakter. Dit versterkt de intense tonen van zoethout en vanille, wat later overgaat naar een zoetheid, waarvan de geur sterk overeenkomt met een suikerspin.

Fire & Cane

Het tot nu toe laatste deel van de experimental series. Een whisky die je niet gaat herkennen als een Glenfiddich. Voor deze expressie wordt namelijk een rokerige spirit gebruikt die zelden wordt gedestilleerd in de distillery. Dit levert een geur van aardse rokerigheid, die we herkennen van specifieke whisky’s van de Schotse eilanden. In de mond ontwikkeld de whisky zich stevig en geeft een volle vettige smaak om daarna heel elegant weg te ebben. Cane verwijst naar suikerriet en in dit geval de finish in een rumvat.

Onderstaande filmpjes zijn opgenomen voor verschillende doeleinden;

Ga naar de website van Glenfiddich