The Balvenie 17y DoubleWood

Wat een schitterende whisky was dit. Ja was, want hij wordt niet meer gemaakt. Je ziet hem soms nog wel bij de slijters. Dit was de laatste uit een serie, waar the Balvenie in 2000 begon. Ooit deed ik daar een legendarische tasting mee, die in deze blog beschreven staat.

Ooit had ik de beschikking over een Morgan, samen is dit een geweldig paar.

Deze whisky heeft een initiĆ«le rijping in Amerikaans eikenhouten vaten van minimaal 17 jaar, daarna worden er meerdere vaten samengebracht in de marrying tuns. Uiteraard onder toeziend oog van de maltmeester, opvallend is dat er alleen geroken wordt, pas als het mengsel een half jaar gehuwd is, wordt er pas geproefd. Als de maltmeester tevreden is wordt de tun overgepompt naar de Sherry Butts, die voorheen Oloroso sherry hebben vastgehouden. Na vier maanden begint de maltmeester weer te proeven, hij wacht net zolang totdat hij de aroma’s vindt, waar hij naar op zoek is. Dan gaan de vaten naar de bottelarij en wordt het alcohol niveau met lokaal water teruggebracht naar 43%.

De Sherry tonnen worden voor de eerste keer gebruikt voor whisky, dus het notige aroma komt echt van de Sherry, de gebalanceerde honing en vanille is afkomstig van het Amerikaans eik. Als je dan echt de tijd neemt, voor deze fantastische whisky proef je laagjes van kruiden, en heel in de verte tonen van mout

Hier wat info op het internet: