The Balvenie 17y Proeverij

Sinds 2010 ken ik John, ik leerde hem kennen op een evenement, waar hij als whisky maagd, door mij verleid werd om ook te genieten van het godenvocht. John deed dat en was met name geĆÆnteresseerd dat whisky ook goed rendeert als belegging. Een jaar later liet hij vol trots zijn verzameling zien, met behoorlijk wat pareltjes van voornamelijk the Balvenie. Onder het genot van een proefhoeveelheid the Balvenie, ontstond het snode plan om een aantal whisky’s uit de verzameling te openen en aan echte liefhebbers te laten proeven. Dit jaar was de 10e editie:

De schitterende lineup in 2021, de volledige 17y range, klik op de foto voor een impressie van Erik

In 2021 begon de proeverij met de enige whisky die op 40% was gebotteld, de New Wood (2005). Aansluitende New Oak (2006), die net als alle whisky op 43% is afgebotteld. Beide varianten zij opvolger van de Islay Cask waar de serie mee ontstond in 2001, maar gezien het geturfde karakter, heb ik deze als laatste laten proeven. Fantastische whisky’s die allemaal een finish hebben gehad in Rum (2009), Madeira (2010) of Sherry (2012) vaten. Hoewel de Sherry Oak (2007), alle 17 jaren in een sherry vat heeft gezeten, maar of het de sherry is, of het Europese eikenhout, wat deze overheerlijke beleving verzorgde, zullen we nooit weten.

Meer proeverijen uit het verleden:

De eerste proeverij in 2011, met dit brokje historie…
Een herhaling van de eerste 17y proeverij in Hoog Catherijne
Ieder jaar weer een verrassing, maar de whisky wordt zelfs ingevlogen uit Azie (1858), de tegenhanger van de Tun 1509, die de opvolger is van de Tun 1401…
Combinatie met Glenfiddich, twee single barrels en een DCS compendium….
2020, in Utrecht

Of klik hier om deze whisky te zien in de Drammer WhiskyApp.

One Reply to “The Balvenie 17y Proeverij”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *