Deconstructie Glenfiddich 15y

Mijn favoriete whisky is de 15 jaar oude Glenfiddich uit het Solera vat, een fantastische whisky waar ik al veel over gedeeld hebt, kijk maar op deze link…

Maar nu heb ik wat super tofs verzonnen, vroeger deed ik wel eens een deconstructie van deze whisky, maar waarom niet weer? via een briljante actie heb ik beslag kunnen leggen op maar liefst vier fantastische onderdelen van deze whisky op vatsterkte en ongefilterd…

American oak component

De basis van OUR SOLERA FIFTEEN, een cask sample van 15 jaar oude whisky die gerijpt heeft in een Amerikaans eiken barrel. Dit vat heeft ooit zijn dienst bewezen in de bourbon industrie, waarna het naar schotland is getransporteerd. Er is 15 jaar geleden ongeveer 180 liter spirit ingegaan en dat heeft zich nu ontwikkeld tot een zeer smakelijke whisky.

American virgin oak

Dit vat wordt voor het eerst gebruikt in Schotland en geeft veel smaak af, vandaar dit gevuld wordt reeds gerijpt 15 jaar oude Glenfiddich. In ongeveer een half jaar ontwikkelt deze whisky zich nog een stapje verder, de invloed van de bourbon is duidelijk waar te nemen.

European oak sample

Oude vaten, afkomstig uit de sherry industrie, zijn meer dan 15 jaar gelden gevuld met spirit. Deze vaten zijn niet zo zwaar getoast en aanzienlijk groter. Meestal blijven deze vaten langer liggen, waardoor er volledig andere smaken komen, denk aan gedroogd fruit en kruiden. Ook is deze whisky veel donkerder van kleur.

Solera vat sample

Het samensmelten van bovengenoemde whisky in het halfvolle Solera vat zorgt voor de magie. Zo ontstaat de complexiteit, wat mij zo aantrekt aan deze whisky. Rechtstreeks uit het Solera vat proeven is maar voor weinig mensen weggelegd, dit is dus een unieke ervaring.

Het leukst is om deze proeverij te doen voor 20 tot 30 personen. Ik kan een beperkt aantal proeverijen doen met de beschikbare samples, de eerste staat gepland op 21 mei bij een groep echte liefhebbers in Nijmegen. Houd mijn agenda in de gaten voor waar ik ze nog meer doe. Of neem contact met mij op, om (als het nog kan) er 1 in te plannen.

3 Replies to “Deconstructie Glenfiddich 15y”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *