Recepten met whisky

Whisky en lekker eten zijn een fantastische combinatie, onderstaand een aantal combinatie’s die ik in de loop der jaren ben tegengekomen en waar ik nog steeds heel blij van word:

Glenfiddich 12 met Oesters

Fris fruitige aroma’s met een klein zoetje zijn de tegenpolen van een oester. Toch is het een erg interessante combinatie. De toon is niet meteen gezet dat smaken niet allemaal exact op elkaar afgestemd moet worden…

The Balvenie 12y met eendeborst

Een fantastische combinatie, de ietwat zoete smaak combineert perfect met deze whisky waar tonen van honing, vanille en marsepein in terug komen.

  • Kaneel
  • Nootmuscaat
  • Gember
  • Honing

De verrassende nootachtige tonen, kunnen met verschillende kruiden gematched worden in een smakelijk sausje. Een paar mooie groentes erbij maakt het helemaal af, ik zou kiezen voor mango, groene asperges of misschien wel brocolli

Glenfiddich 15y Solera met een stoofpotje

Een complexe whisky met een gerecht waar je heel mooi in kan sturen. Ik geef het altijd mee als suggestie en kom dan de meest uiteenlopende varianten tegen. Runderlapjes bereid met het recept van oma, maar ook de meest hippe varianten met spectaculaire kruiden.

In de whisky proef ik kaneel, nootmuskaat en kruidnagel, combineer dit met de zoetige tonen van gedroogd fruit en je kunt uren in de keuken experimenteren.

  • Runderstooflapjes
  • Roomboter
  • Peper en Zout
  • creativiteit

Glenfiddich Grand Cru met Steak Tartare

Ontstaan in Sofitel the Grand in Amsterdam, waar chef Raoul Meeuwese dit gerecht tot legendarische hoogte heeft gebracht.

In de smaak van de steak kan met oa. Worcester, peper, mosterd en tabasco behoorlijk gestuurd worden.

Het ei, ui, augurkje en kappertje mogen natuurlijk niet ontbreken, terwijl de bieslook en pieterselie meestal ter decoratie zijn…

De twist van Raoul is het schepje kaviaar en de sjallotjes die zijn gegaard in de champagne.

Glenfiddich IPA met Vitello Tonate

Door de florale tonen in deze whisky, veroorzaakt door de finish in het biervat, zorgen voor moutige tonen die overgaan in zoet.

Een perfecte combinatie met kalfsvlees of rolade, de tonijn mayonaise maakt dit een supermooie combi. In de garnering kun je bittere groentes verwerken, denk aan witlof, radicchio of frisee een mooie dressing en dan aftoppen met wat geschaafde walnoten…

Glenfiddich Fire & Cane met Spareribs

Een experimentele whisky van Glenfiddich, waar mout voor is gebruikt die gedroogd is op een vuurtje van turf. In de smaak merk je de rokerigheid van een kampvuur maar ook de zoetheid van toffee. Dat komt weer van de finish in het rumvat, een enorm funky whisky.

Dat vraagt om een spectaculair BBQ gerecht, een mooie shortrib met een mooie rub van Harry of mijn marinade die ik ooit van Max kreeg, de dag voordat Bella Mira sloot.