Whisky proeverij volgorde

Ik wordt vaak gevraagd naar de volgorde van de whisky, voor het proeven. Onderstaand een uitleg die ik globaal gebruik voor de volgorde van de whisky, ook om een mooi verhaal bij de whisky te hebben.

Glenfiddich 12y / Aerstone seacask

Prima whisky om een proeverij mee te beginnen, betaalbaar en toegankelijk. Met deze whisky kan ik perfect uitleggen hoe whisky geproefd kan worden. Omdat dit een Single Malt is, kan ik ook verschillende stijlen uitleggen.

Aerstone landcask

Enigsinds geturfde whisky, ideaal om uit te leggen welke verschillende stijlen spirit er zijn. Verrassend om als tweede whisky te laten proeven. Dit kan ook de laatste whisky zijn , afhankelijk van wat er nog meer wordt geproefd.

The Balvenie 12y DoubleWood

Perfecte whisky om uit te leggen hoe single malt whisky maakt wordt in Schotland. The Balvenie doet namelijk alles zelf. Met schitterende beelden of borden kan ik dat duidelijk overbrengen. Als je echt voor goud gaat, proef je aansluitend the Balvenie Single Barrel om de beleving compleet te maken.

Glenfiddich 15 / 18 years old

Een whisky die gerijpt heeft in Europees eikenhout, een duidelijk andere smaak dan Amerikaans eik kan verklaard worden. Vooral bijpassende beelden van de kuiperij van Glenfiddich maken dit compleet. Er kan ook gekozen worden voor bv the Macallan of Glenrothes, omdat hier ook duidelijk de invloed van sherry vaten te proeven is.

Glenfiddich Fire & Cane / The Balvenie week of peat

Geturfde whisky, altijd een aanrader om als laatste te proeven, kan ook vervangen of opgevolgd worden door een mooie Highland Park.

Monkey Shoulder

Een blended malt, of bijvoorbeeld een Grants blended is ideaal om uit te leggen over het blenden van verschillende distilleerderijen en stijlen spirit. Dit kan natuurlijk ook met een Famous Grouse.

Iedere proeverij is anders en wordt uniek begeleid, meestal met een PowerPoint presentatie van het product, met de Glenfiddich virtuele whisky rondleiding of met the Balvenie borden vanaf de schildersezel. Het is ook handig om tijdens de proeverij iets te eten, maar dat kan ook alle kanten op.

Wil je meer weten neem dan contact met me op!