Cocktails in Amsterdam

Cocktails zijn hip en toegankelijker dan whisky, dus een whisky cocktail is een prima opstap naar… whisky! Ik ging met een hele leuke collega een avondje Amsterdam in en liet me verrassen. We begonnen bij de Super Lyan op de Singel. We werden vriendelijk ontvangen en naar de bar begeleid, waar de barman de glaasjes water en de menu’s aanreikte. Ik vroeg naar zijn specialiteit en waarom er allemaal Balvenie’s stonden. Zijn antwoord werd een Manhattan met de DoubleWood, prima te drinken. Een hippe bar, klaar voor een drukke avond, vijf man achter de bar een fijne ambiance.

We liepen via de Nieuwezijds naar de Dam, waar we overstaken en mijn favoriete Krasnapolsky binnen stiefelde. Binnen zit the Tailor bar, waar ik wel eens wat mag vertellen over mijn geliefde Balvenie, wat een ontvangst door het team. Iedereen kwam ons begroeten en voor dat we het wisten stond er een glas water, een mini cocktailtje in een slurper en een bakje popcorn. De barman daagde ik uit om een cocktail te maken met het eerste deel van de Balvenie Stories, terwijl hij het cocktail maakte proefde hij steeds secuur de whisky.

Wat een ambiance in deze schitterende hotelbar, het internationale team onder leiding van Alex verzorgt alle gasten tot in de perfectie, dit is een plek waar ik iemand blind mee naar toe kan nemen voor een cocktail of een pure whisky, bijna de gehele range the Balvenie staat er tot aan de 40y, die volgens zeggen nog beter verkocht wordt dan de 25y.

O, en de cocktail was zeer smakelijk. Een afgeleide van een old fashioned met stiekem wat Japanse bitters, voor mij gaf dit wat extra pit in het cocktail waardoor mijn pallet openging en ik nog beter kon genieten van alle aroma’s en smaken.

Na een stevige maaltijd kwamen we terecht bij wellicht de meest typische bar van Amsterdam, in hotel l’Europe. Helaas werd Freddy’s Bar verbouwd en werden we naar de tijdelijke bar in de bibliotheek begeleid. Een vriendelijke barman verzorgde voor mij een Rob Roy, met een drupje Bowmore erin. De details van de smaak van de whisky werden uitgelegd en vooral de combinatie met de gebruikte artisjok likeur was meer dan verrassend.

Maar wat een schitterende plek is dit, een echt oud Amsterdamse luxe omgeving. Een muur is “boekvrij” gemaakt waar de bar staat met de meest mooie flessen. Dit was nog maar een fractie van wat er gaat komen, als Freddy’s bar weer opengaat. Toch wel weer frappant dat een familie bedrijf zoveel sfeer weet te creĆ«ren in een hotel, hier voel je echt een thuis. En dan te bedenken dat dit een verjaardagscadeau van Freddy Heineken aan zijn vrouw is geweest….

Via de Nieuwe Doelestraat liepen we naar de Kloveniersburgwal langs het Compagnietheater. Hier heb ik zulke mooie herinneringen aan mijn Glenfiddich Virtuele Whiskyreis theater voorstelling. We arriveerden bij Rosalia’s Menagerie Cocktail Lounge, waar we moesten aanbellen voordat we deze schitterende bar binnen konden.

De sfeer deed mij een beetje denken aan Hendrick’s Gin, heel knus en intiem. Het menu had zowaar een cocktail met whisky, de uitleg was voor mij een beetje warrig dus ik bestelde de PLUM gewoon. De cocktail was weg voor ik er erg in had, ik was zo bezig met de fantastische smaak te achterhalen van de “Sorrel Cordial” zodat ik de Singelton whiskey voor lief nam. Uiteindelijk kwam ik er toch uit met onze bartender. Sappen van de bladeren wat erg op spinazie leek, die via een complex proces een zurig, vet sap produceerde, ik vond het lekker.

Sja en een avondje in Amsterdam kun je natuurlijk niet afsluiten zonder de “Flying deer bar” in the Grand te bezoeken. Weer een fantastische ontvangst met herkenning en voor mij een espresso martini, hier kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om de whisky in een cocktail te verwerken. De gehele range Glenfiddich staat hier op de backbar, tot de veertig aan toe. En dan staat er ook nog een hele speciale variant. Exclusief voor the Grand, de 1992, het jaar dat het oude stadhuis werd omgetoverd in dit schitterende hotel.

De cocktails waren briljant, uiteraard hier ook weer met het glaasje water. De specialiteit zijn de nootjes, een speciaal adresje levert deze vers aan. De bar is nog steeds in Glenfiddich stijl, zoals deze ontworpen is door op moment van schrijven, pasgetrouwde Tadej, dit zorgt voor een frisse hippe ambiance.

Maar wat een avond, fantastisch om te zien hoe creatief bartenders omgaan met whisky in cocktails. Helaas is het nog steeds niet mijn ding, zoals ik al liet weten via Instagram, maar ik begin wel meer aan het idee te wennen. Het is inderdaad een prima opstap om aansluitend aan de whisky te gaan, toen ik thuiskwam en een glaasje Glenfiddich 15 inschonk, kwam ik echt thuis …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *