The Balvenie 25y op het WTF

De zeer exclusieve the Balvenie 25 rare mariage was met me mee naar dit leuke festival in Utrecht. Meer dan duizend bezoekers zagen the Balvenie Morgan en een select gezelschap proefde deze whisky. Er komen zo weinig flessen naar Nederland, dat ik deze normaal niet kan laten proeven, maar nu was er een uitzondering.

Maar waarom zou je vijftien euro betalen voor een minimaal slokje van dit godenvocht? Een stuk of dertig bezoekers deden dit en er was er geen een met spijt…

De Maltmeester

Deze whisky wordt gecomponeerd door David Stewart, die sinds 1962 aanwezig is in de warehouses in Dufftown. Alle the Balvenie blijft in de vallei, totdat ze daar, na zijn goedkeuring in flessen wordt gestopt. Met de ervaring van David, weet hij welke vaten exceptioneel zijn, maar ook welke het mooist met elkaar combineren. Zijn expertise proef je terug in deze whisky. De gelaagdheid en complexiteit zorgen voor een explosie van smaak en een blijvende herinnering.

Beleving

Alles klopt aan deze whisky. De gebruikte vaten worden onderhouden in de eigen kuiperij en zorgen voor individueel karakter. Jarenlang wacht de spirit de vaten tot ze de gewenste perfectie bereikt hebben. Sommige vaten vinden hun oorsprong in Amerika, waar ze gebruikt zijn in de bourbon industrie. Maar kenmerkend voor deze whisky is de samensmelting met het Europese eikenhout. Veel grotere vaten die ooit gebruikt werden voor de rijping en het transport van sherry zorgen voor een ander smaakje. De tanines in dit eikenhout roesten in de alcohol en geven een fantastisch aroma van kruiden en gedroogd fruit. Het proeven is persoonlijk, waardoor de associatie van ieder persoon een eigen herinnering opwekt.

Ambacht

Single Malt Scotch Whisky is het neusje van de zalm in de tegenwoordige verzamel container die whisky heet. Bij the Balvenie gaan we nog een stap verder. Jarenlange kennis wordt gebruikt om een fantastisch destillaat samen te stellen, de basis van deze rare marriage. Zorgvuldig uitgekozen gerstkorrels worden gemouten en zorgen voor de maximale hoeveelheid vergistbare suikers, die hun oorsprong op een eigen moutvloer hebben. De suikers lossen op in lokaal water en worden met gist gefermenteerd naar de alcoholhoudende wash. Door tweevoudige destillatie in gelijkgevormde koperen ketels komen we niet tot de perfectie zoals bij kolomdestilatie, maar is er ruimte voor congerers, die uiteindelijk de diepgang in de whisky gaan vormen.

Proefnotitie van Tony

De geur van deze whisky is intens en brengt me terug naar de tijd dat ik als kleine jongen op de dappermarkt door mijn moeder werd voortgeduwd in de buggy. Dat kleine doosje met rozijntjes rook zo lekker en ik vond het zonde om snel op te eten. Ik sabbelde op elk gedroogd vruchtje en genoot tot we veilig thuis waren. Naarmate de whisky langer in mijn glas hangt komt er ook wat kruidigs bij. Ik denk dan aan de kaneel in de appeltaart van mijn zus.

Het eerste slokje zorgt voor een tinteling op de tong, die ik herken van een plakje verse gember. Dit opent mijn palet en de whisky wordt vettig en glijdt gemakkelijk onder mijn tong. Hier explodeert het en proef ik een grote hoeveelheid kruiden, die langzaam overgaan naar zoetheid van karamel en chocolade. Nadat ik de whisky 25 seconden in de mond heb gehouden glijdt hij verwarmend weg en blijft er een warme gloed achter met tonen van het vers gezaagde eikenhout wat mijn vader op zijn draaibank verwerkte tot tafelpoten.

5 Replies to “The Balvenie 25y op het WTF”

  1. Arthur Haver says:

    Mooi geschreven. Jammer dat ik niet kon komen. Ik had zeker een poging gedaan deze prachtige whisky nog een keer te proeven. Wie weet een volgende ronde 🥃. En dan heb ik het nog niet over de waanzinnig gave Morgan gehad 🏎️

    Beantwoorden
  2. Jan-Marc says:

    Ik mocht zelf schenken, dus daardoor was ik niet in de gelegenheid om deze te komen proeven. Na je omschrijving vind ik het helemaal jammer, maar wie weet?

    Beantwoorden
  3. Richard Stolk says:

    Jammer dat ik het niet van te voren wist.. Had graag mee willen proeven! 😄
    Hoe kan ik het beste op de hoogte blijven van dit soort evenementen?
    Groet,
    Richard.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *