Dat Tony een liefhebber van Single Malt uit Schotland is, moet wel bekend zijn. Maar dat er binnen deze categorie in zijn ogen drie stromingen zijn was niet helder, dus dat leg ik graag even uit, de basis ligt in dit vorige artikel. De Whisky Monkeys schreven er namelijk ook al een briljant artikel over.
Als je naar de foto kijkt zie je links de Glenfiddich staan, welke voornamelijk rijping heeft gehad in Amerikaans eiken vaten. In het midden the Glenrothes, die juist rijping heeft gehad in oude sherry tonnen gemaakt van Europees eik, maar vooral niet te hard gebrand van binnen. En rechts een whisky waarbij de mout gedroogd is boven een vuurtje van turf, hierdoor plakken fenolen zich aan de groenmout en zal de whisky een kenmerkend rokerig karakter hebben.
Ik had natuurlijk ook andere whisky’s kunnen gebruiken in dit voorbeeld, Glenfiddich had ik kunnen vervangen door bijvoorbeeld een Cragganmore, Speyburn of Bruichladdich. De Glenrothes door een Macallan, Glendronnach of Dalmore en voor de Highland Park een andere eiland whisky, het liefst van Islay. Dit gezegd hebbende weten we allemaal dat er veel uitzonderingen zijn en parallellen, die wellicht niet voor de hand liggen. Denk aan de rokerige week of peat van the Balvenie of de ongeturfde Bunnahabhain.
SM Whisky wordt dus altijd gemaakt van gerst en gedestilleerd in een koper keteltje. Het zetmeel uit de gerst wordt door ontkieming omgezet naar de maltose’s en dit proces stop je door te drogen. Dat drogen kan met turf, hierdoor ontstaan rokerige, aardse tonen in de whisky, als dat niet gebeurt krijgen we een vrij neutrale alcohol. Rijpt het in vaten die niet gebrand zijn, dan proef je de tanines beter en die zijn aanwezig en worden vaak herkend vanuit de sherry.
Het fenomeen sherrybom vind ik dus niet op zijn plaats. Ik spreek liever over tannine, die de zijkant van je tong en je wangen uitdrogen. Hierdoor proef je kruiden en gedroogd fruit. Vroeger werd er wel eens een kleine hoeveelheid paxaret toegevoegd, waardoor de smaak van Sherry wel waar te nemen is. Wil je hier meer over weten, lees dan vooral Robin zijn boek.
Door het branden van de vaten, proef je minder tannine, maar juist de houtsuikers. Dit levert mijn favoriete whisky op.
klik op onderstaande foto voor nog meer info.
