Oosterse food pairing met whisky

Op 11 oktober werden er in Oegstgeest bij China House, een aantal fantastische gerechten gepaired met whisky. Onderstaand de gerechten met uitleg van de ambassadeur, met welke kenmerken er meespeelde, waardoor deze keuze tot stand is gekomen. Lees de leuke publicatie van Willemien in de Oegstgeester Courant

Aerstone SeaCask

Voor deze whisky is bewust gekozen, om uit te leggen hoe whisky geproefd kan worden. Een toegankelijke single malt uit Schotland, net als de andere whisky’s die zijn gedronken. De gast kon op deze manier kennis maken met whisky, om zo de pairing te begrijpen.

Garnalen in zoetzure saus met Glenfiddich 12y

Dit elegante gerecht voldoet perfect als voorgerecht, de zoetzure saus was een mooi contrast met de frisse fruitige tonen van deze whisky. Het pepertje in deze whisky kwam perfect tot zijn recht, een volgende keer kan deze ook wat intenser terug komen in het gerecht.

Eend met the Balvenie 12y DoubleWood

Deze whisky heeft 12 jaar gerijpt in Amerikaans eiken vaten, die van binnen uitgebrand zijn, hierdoor ontstaat een intense zoetheid van honing en vanille, een korte finish in Oloroso sherry tonnen zorgt voor notige tonen in de geur van de whisky. Bij de distilleerderij is een vijver, waar het koelwater van de stokerij er ’s winters voor zorgt dat er vaak eenden uit de wijde omgeving te vinden zijn.

Ossehaas in zwarte pepersaus met Glenfiddich Project XX

Een stevig gerecht met een volle smaak, waar bewust gekozen is voor een stevigere whisky, niet koud gefiltreerd en een alcoholpercentage van 47%. In deze whisky gaat de bite over naar een volle zoetheid die perfect combineerde met de saus, voor mij de mooiste pairing.

Spekkoek met Glenfiddich 15y Solera

Deze fantastische oosterse patisserie werd  geserveerd met ijs en slagroom, de kruidige tonen komen perfect overeen met de complexiteit van deze volle whisky. Een combinatie van Europees en Amerikaans eikenhout zorgen voor tonen van Eugenol, herkenbaar als kaneel, nootmuskaat en wat kruidnagel, een fantastische combinatie met dit gerecht.

Foto’s zijn van FlyingDutchDram op Instagram

One Reply to “Oosterse food pairing met whisky”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *