Food Pairing

Whisky proef je het best naturel, maar whisky en een lekker hapje passen perfect samen. Smaken op elkaar afstemmen of juist laten contrasteren maken het een feestje. Onderstaand een aantal suggesties. Laat je inspireren en deel vooral jouw ervaring in de comments.

The Balvenie 12 years DoubleWood met eend, voor een mooi verhaal. Deze whisky rijpt na 12 jaar nog een paar maanden in een nat Europees sherry vat. Ik proef vaak honing, amandelen en marsepein. Gevogelte combineert dus prima met deze whisky, maar met de saus kun je de zoete tonen van honing terughalen. Proef de whisky vooral zelf, maar voor mij is kruidnagel een heel herkenbaar component.

Glenfiddich 12y is een frisse en fruitige whisky, in eerste instantie een pepertje op de tong, wat in mijn ogen perfect is samen met een Gamba in de piri piri saus. Ook witte vis, vind ik mooi om mee te combineren, bijvoorbeeld tong of kreeft. Maar eenvoud doet het goed bij deze allround whisky, denk aan een plakje ossenworst, jonge kaas of een simpel stokbroodje.

23 jaar oude Glenfiddich, natuurlijk drink je die puur. Maar als je er iets bij doet, ga dan voor goud. In Sofitel the Grand in Amsterdam, serveert Raoul er een steak tartare bij, afgetopt met kaviaar en sjalotjes die drie dag in de champagne zijn gemarineerd, eet smakelijk.

Glenfiddich Fire & Cane is een whisky, die gemaakt is van geturfde mout. Dit veroorzaakt een rokerige aardse smaak in de whisky. Een smaaknotitie die erom vraagt om gepaard te worden met gerookte zalm. In mijn kamado laat ik de zalm op een nat plankje 20 minuten garen, nadat ik hem gekruid heb met kameo kruiden van ons gaan braai. Maar een mooie rib slow cooken en dan nog even grillen is ook eentop combi.

Glenfiddich 15y Solera, een complexe whisky met veel kruidige tonen, combineert perfect met een stevig stukje vlees en een mooie saus met bijvoorbeeld invloeden van speculaas

OUR SOLERA FIFTEEN een complexe whisky, met tonen uit het gehele spectrum, wil je hier meer over weten, lees dan het artikel op manners.nl. Maar chocolade is altijd een mooie combinatie, op de foto bonbons gemaakt door Jeunes Restaurateurs, maar pure chocolade laten smelten in de mond en dan een slokje 15y nemen is een organoleptisch feestje.

Glenfiddich 18y small batch, vriendelijke toegankelijke whisky met invloeden van zoete fruit tonen, zalig met gebakken appel, mijn favoriet is een appeltaart met extra kaneel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *