Hapjes bij whisky

Bij een gezellige proeverij, is het natuurlijk fijn om ook wat lekkere hapjes te serveren. Dat kan op allerlei niveaus, stel je hebt de volgende line up:

-Aerstone seacask
-Aerstone landcask
-The Balvenie 12y DoubleWood
-The Balvenie 12y Sweet toast of American Oak
-Glenfiddich 15 years old
-Glenfiddich Project XX

Dan zou ik bij de eerste whisky niets doen, om de smaak van de whisky duidelijk naar voren te laten komen en uit te kunnen leggen. een toastje of stokbroodje kan vervolgens de smaak prima neutraliseren. Na het proeven van de aardse tonen van de landkast, zou er een plakje gerookte zalm of kip op mogen.

Bij the Balvenie’s maak ik altijd grappen over eenden, dus een plakje eend is dan wel geinig, wellicht met een beetje mango chutney. Maar een Spaans hammetje, ossenworst of misschien wel iets van marsepein is ook altijd fijn. De Sweet toast is wat pittiger, dus daar mag wel iets met een pepertje bij.

Mijn favoriete Solera fifteen, is complex, bijna alles past, van chocola tot een stoofpotje, de mooiste combi vind ik een speculaasje.

Bij de afsluiter kan altijd wel iets van chorizo, een bitterballetje of een echte smaak explosie zoals buikspek

Ik ben niet zo van de kaasjes, maar dat schijnt ook goed te combineren te zijn. Ik schreef in het verleden ooit ook de volgende blogs over food en whisky, klik vooral op de linkjes om meer te ontdekken: