Bij een gezellige whiskydiner, is het natuurlijk fijn om ook wat lekkere hapjes te serveren. Dat kan op allerlei niveaus, stel je hebt de volgende line up:
-Monkey Shoulder
-Glenfiddich 15 years old
-Glenfiddich 23y Grand Cru
-The Balvenie 12y DoubleWood
-The Balvenie 25y Rare Marriage
-Highland Park 15 Years Old
Dan zou ik bij de eerste whisky niets doen, om de smaak van de whisky duidelijk naar voren te laten komen en uit te kunnen leggen hoe je kunt proeven. Dan kan bij de 15y een rustige amuse, spaans hammetje of iets kruidigs doen.
De 23y is mooi met steak tartare, zoutige tonen door kaviaar en een zuurtje door een paar plakjes van een sjallotje, een paar dagen gemarineerd in champagne.
Bij the Balvenie’s maak ik altijd grappen over eenden, dus iets met eend is dan wel geinig, wellicht met een beetje mango chutney of ander zoet fruit. (hoofdgerecht) Aansluitend proeven we dan de Balvenie 25 zonder iets.
Bij het dessert in dit geval wel iets geflambeerds of gerookt… zoete tonen van een marenque zou ook leuk zijn.
Ik schreef in het verleden de volgende blogs over food en whisky, klik vooral op de linkjes om meer te ontdekken: